

تهویه مناسب یکی از مهم ترین موجودیت ها در ساختمان ها میباشد که امروزه توسط دستگاه های داکت اسپیلیت صورت میپذیرد. نحوه عملکرد این دستگاه ها کاملا شبیه اسپلیت های معمولی یا همان کولرهای گازی است با این تفاوت که یونیت داخلی به صورت توکار میباشد. با ما همراه باشید تا به بررسی دستگاه داکت اسپلیت بپردازیم
داکت اسپلیت ها یکی از دستگاه های متنوع تهویه مطبوع هوا به حساب می آیند که امروزه به خصوص در ساختمان های اداری و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه ها در حقیقت ساز و کاری شبیه به اسپلیت های معمولی یا همان کولرهای گازی دارند. با این تفاوت که در این سیستم، یونیت دستگاه به جای اینکه روی دیوار یا سقف نصب شود، در سقف های کاذب قرار می گیرد و به جای اینکه برای هر اتاق از یک یونیت کمک گرفته شود، در اینجا یک یونیت داخلی مرکزی در ساختمان تعریف شده و سپس از این یونیت داخلی به بخش های متفاوت واحد کانال کشی صورت می گیرد.
نحوه عملکرد
داکت اسپلیت با استفاده از ماده خنک کنندهای که در داخل لولهها به جریان میاندازد، گرمای هوا را میگیرد و وارد کمپرسور در خارج از منزل و یونیت خارجی میکند. بعد از آن، کمپرسور به واسطه فشرده سازی، این ماده خنک کننده را از حالت گازی به صورت مایع درآورده و به این ترتیب این مایع میتواند حرارت و گرمای گرفته شده از داخل اتاق را در بیرون از خود پس داده و دوباره خنک شود. سپس وارد کندانسور شده و در آن دوباره به گاز تبدیل و چرخه خود را تکرار میکند.
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیتها را بر اساس ساختار و نحوه عملکردی که دارند به دو نوع غیر اینورتر و اینورتر تقسیم بندی کردهاند که هر یک ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود را دارند.
۱- غیر اینورتر یا معمولی
در این نوع، کمپرسورها دور ثابت می باشند. بدین صورت که پس از روشن شدن دستگاه ، بعد از رسیدن دمای محیط به دمای دلخواه خاموش و سپس روشن می شود به دلیل اینکه مصرف برق حالت راه اندازی نسبت به مصرف برق در حال کار خیلی بیشتر می باشد. این حالت باعث مصرف بیشتر انرژی نسبت به مدل اینورتر می باشد.
۲-اینورتر
در این نوع، سرعت حرکت تیغه داخلی کمپرسور متغیر می باشد. بدین صورت که پس از روشن شدن دستگاه ، پس از مدتی با توجه به دمای محیط داخل، دور کمپرسور کم یا زیاد می شود. زمانی که دمای محیط به دمای دلخواه برسد، دور کمپرسور به پایین ترین حالت خود خواهد رسید. در نتیجه تعداد خاموش و روشن شدن کمپرسور کاهش پیدا کرده و مصرف بهینه انرژی را به دنبال خواهد داشت.
مزایای استفاده از داکت اسپلیت
مستقل بودن هر واحد
هزینه اولیه ارزان
تعمیر و نگه داری کم
کارکرد آسان
طول عمر مناسب
معایب
ترموستاتی که بر روی دستگاه اعمال شده است ، فقط دمای هوای بزرگترین محیط را در نظر میگیرد و با توجه به آن ، دمای محیط اتاق ها و سایر بخش ها راتنظیم می کند. ( راه حل : استفاده از دریچه های موتور دار یا به اصطلاح دمپر برای هر اتاق و نصب ترموستات در هر اتاق )
به دلیل نصب در سقف ، سر و صدای زیادی تولید می کند ( راه حل : استفاده از چند دستگاه با ظرفیت کم نسبت به استفاده از یک دستگاه با ظرفیت بالا و همچنین تعبیه دریچه مکش در محل مناسب و استفاده از کانال های فلکسی بل )
مصرف برق بالاتر نسبت به چیلر و مینی چیلر ( راه حل : همان راهکار مورد اول در اینجا هم صدق می کند )